Botoks-najbolje rešenje za prekomerno znojenje

Znojenje je fiziološki proces koji uglavnom služi za rashlađivanje organizma. Tokom isparavanja znoja sa površine tela dolazi do potrošnje energije odnosno do smanjivanja temperature. Znojenje se dešava u manjoj meri tokom cele godine, ali je naročito izraženo tokom leta, kada su visoke temperature. Znoj se izlučuje preko površine celog tela.

Znoj luče znojne žlezde. Postoji 2 tipa znojnih žlezda i to su ekrine i apokrine. Ekrine žlezde se nalaze na površini celog tela i one stvaraju znoj koji se sastoji iz vode i male količine soli. Ovaj znoj nema nikakav miris. Drugi tip znojnih žlezda zove se apokrine žlezde. One su smeštenu u pazuhu, oko bradavica, oko genitalija i oko analnog otvora. Ove žlezde luče nešto teži znoj u kome se nalaze masne materije, koji je takođe bez mirisa. Međutim, bakterije koje normalno žive na koži razlažu ovaj znoj i daju neprijatan miris. Dakle mešavina bakterija i raspadnih produkata znoja daje onaj dobro poznati neprijatan smrad ispod pazuha.

efekat botoksa

Šta sve utiče na znojenje?

Već smo rekli da je povišena temperatura glavni stimulator znojenja. Na znojenje ispod pazuha i znojenje dlanova često utiču i emocionalni faktori. Mnogi ljudi kad su ljuti, uplašeni, kad su pod veliki pritiskom znoje se značajno više. Verovatno ste imali prilike da vidite različite govornike, da im se dok drže govor cedi znoj sa čela, ili pak da im je mokra košulja ispod pazuha. Na prekomerno znojenje utiče i hrana. Začinjena i ljuta hrana podstiče znojenje. Ako ste nekad pojeli ljutu papričicu sigurno ste iskusili osećaj naleta topline i preznojavanja. Kod osetljivih ljudi, znojenje mogu da podstaknu napici bogati kofeinom, kao što su kafa, crni i zeleni čaj, kao i alkohol. Kod žena koje ulaze u menopauzu znojenje i naleti vrućine su jedan od najupornijih simptoma. U različitim bolestima može da se javi prekomerno znojenje. Možda je najvažnije spomenuti dijabetes. Kod dijabetičara se znojenje jalja zbog oštećnja nerava koji regulišu rad zojnih žlezda.

Šta je to prekomerno znojenje ili hiperhidroza?

Hiperhidroza je prekomeno znojenje koje nije vezano za visoku spoljašnju temeperaturu. Zapravo radi se o znojenju koje remeti normalno funkcionisanje i izlaže pacijenta emocionalnim i socijalnim problemima. Neki pacijenti se žale na difuzno znojenje celog tela, ali se velika većina pacijenata žali na prekomerno znojenje ispod pazuha, znojenje dlanova, znojenje tabana i znojenje glave. Znojenje isod pazuha često pacijnete izlaže značajnim neprijatnostima. Bilo da im je garderoba mokra, da na garderobi ostaju fleke od znoja, a da ne pričamo o neprijatnom mirisu ispod pazuha, koji kod nekih osoba može da bude vrlo izražen. Iz tog razloga se neke osobe same distanciraju, a nažalost ima i onih koji nisu svesni svog problema pa ih okolina izbegava. Znojenje dlanova je nešto ređe u odnosu na prekomerno znojenje ispod pazuha, međutim može da bude jednako neprijatno. Znojenje dlanova je često potencirano emocionalnim uzbuđenjem. Kod nekih pacijenata se znoj bukvalno cedi u kapima sa dlanova. Naročito velika neprijatnost se javlja prilikom rukovanja zbog vlažnog i lepljivog dlana. Prekomerno znojenje nogu je takođe odgovorno za neprijatan miris nogu. Kod velikog broja pacijenata neprijatan miris može da bude vrlo uznemiravajuć.

Kako mogu sebi da pomognem ako me muči prekomerno znojenje?

Postoji nekoliko načina kako možete sebi da pomognete ako Vas muči prekomerno znojenje. Važno je da se oblačite slojevito, da bi ste bili u mogućnosti lako da skinete višak garderobe. Čim osetite da Vam je toplo skinite višak garderobe. Redovno se tuširajte kako bi ste uklonili tragove znoja i sprali višak bakterija koje utiču na raspadanje znoja i izazivaju neprijatan miris. Važno je svakodnevno menjati garderobu koja je u dodiru sa kožom. Na garedrobi ostaju bakterije, pa čak i ako se ne oseća neprijatan miris, bakterije će se vrlo brzo razmnožiti i početi da razgrađuju znoj. Izbegavajate hranu za koju ste primetili da Vam podstiče znojenje. Kako bi ste smanjili znojenje ispod pazuha možete redovno da nanosite antierspirante na bazi aluminijuma.

Kako na znojenje deluju antiperspiranti na bazi aluminijuma i da li su štetni?

Aluminijumove soli deluju antibakterijski i smanjuju koncentraciju bakterija koje su odgovorne za razlaganje znoja i pojavu neprijatnih mirisa. Sa druge strane aluminijumove soli u dodiru sa znojem prelaze u gel koji fizički začepi znojne žlezde i smanji znojenje. I dalje postoji debata koliko su zapravo soli aluminijuma štetne. Naime, neka istraživanja su dovela u vezu upotrebu antiperspiranata na bazi aluminijuma sa pojavom raka dojke i Alchajmerovom bolešću. Iako se aluminijumove soli smatraju generalno bezbednim, sve je veća tendencija da sa se smanji njihova upotreba. S druge strane aluminijumove soli u dodiru sa znojem često prave obojeni rastvor koji je odgovoran za pojavu ružnih žutih fleka na garderobi ispod pazuha.

Kako botoks utiče na prekomerno znojenje?

Znojne žlezde su inervisane nervnim završecima i rade, samo kad su stimulisane. Botoks blokira oslobađanje neurotransmitera iz nervnih završetaka i tako blokira lučenje znoja.

Kako se koristi botoks protiv prekomernog znojenja pazuha?

Botoks se veoma tankim iglicama aplikuje na kožu u predelu pazuha. Pre aplikacije botoksa na pazuh se nanosi lokalna anestetička krema, tako da je neprijatnost minimalna. Sama procedura traje desetak minuta.

Kada počinje da deluje botoks pazuha i koliko je dugo delovanje na prekomerno znojenje pazuha?

Znojenje se smanjuje već za 2-3 dana, a potpuni prestanak znojenja u tretiranoj regiji se obično desi za desetak dana. Efekat botoksa na prekomerno znojenje traje oko 6 meseci. Većina pacijenata ovaj tretman radi samo jednom godišnje pred leto.

Da li će se smanjiti izlučivanje toksina iz organizma ako uradim botoks protiv znojenja?

Glavni deo toksina, tj. 99% se izlučuje putem bubrega i jetre. Znoj ima veoma malu ulogu u izlučivanju toksina, iako se pogrešno misli da toksine izbcujemo preko kože. Uloga znoja je u termoregulaciji. Obe pazušne jame zauzimaju manje 1% površine tela i nemaju naročit značaj u termoregulaciji.

Da li je botoks protiv znojenja štetan?

Ne postoje bilo kakvi dokazi koji bi ukazivali na štetno destvo botoksa.

Kakvi su neželjeni efekti primene botoksa pazuha?

Sem male mogućnosti da se jave modrice nakon tretmana, nema drugih neželjenih efekata. Modrice prolaze spontano kroz nekoliko dana.

Da li se botoks može koristiti protiv znojenja nogu i ruku?

Botoks je vrlo efikasan za prekomerno znojenje dlanova i stopala. Primenjuje se na isti način kao i botoks za prekomerno znojenje pazuha.

Da li postoje još neki neželjeni efekti nakon botoksa dlanova?

Nakon aplikacije botoksa za znojenje dlanova može se javiti prolazna slabost stiska šake. Ova slabost može da traje 2-3 nedelje, nakon čega spontano prolazi.

Kolika cena botoksa za prekomerno znojenje pazuha, dlanova i tabana?

Cena za hiperhidrozu pogledajte klikom na link.

Šta ako imam još nedoumica u vezi sa tretmanom prekomernog znojenja?

Pišite nam, pozovite nas ili dođite na besplatnu konsultaciju.

Podelite ovu stranicu!

Željenu proceduru možete zakazati pozivom na:
064/237-0707, svakog radnog dana od 09:00-21:00 časova.
Konsultacije i pregledi za sve estetske i antiaging procedure su BESPLATNE.